Ежедневный Журнал

пʼятниця, 24 червня 2011 р.

СЕРГІЙ ЖАДАН: “Мені багато чого хотілося б навчитися…”

СЕРГІЙ ЖАДАН: “Мені багато чого хотілося б навчитися…”

СЕРГІЙ ЖАДАН: “Мені багато чого хотілося б навчитися…”
Люди звідусюди Автор: Валерій 24 червня 2011 Надрукувати
var addthis_product = 'wpp-256';
var addthis_config = {"data_track_clickback":true};
Share

“Гречка” ніяк не втамує свою цікавість, тому не втрачає шансу розпитати цікаву людину про дрібниці, які так хочеться всім знати. Сьогодні пропонуємо вам дещо про Сергія Жадана.
В останніх інтерв’ю Вас усе частіше питають про суспільно-політичну або громадянську позицію. Чому так?- Не знаю, можливо тому, що література останнім часом потрапила до кола інтересів людей, які традиційно нею не цікавилися. Тому вони починають своє знайомство з традиційних питань : за кого голосуєш, як ставишся до міністра освіти, чи потрібно саджати колишнього прем’єр-міністра. Очевидно, що на ці питання мали б відповідати політологи. Але, з іншого боку, не можна ж ігнорувати питання, навіть якщо вони тобі не цікаві.
Влітку, восени, на книжковому форумі… Де Вас можуть знайти читачі, що хочуть побачити автора вживу?- У липні буду на фестивалі “Уніж”. Наприкінці серпня ми хочемо зробити цікавий фестиваль у Харкові, він буде називатися “Акумулятор”. А у вересні буду на подібних заходах у Чернівцях, Коктебелі та Львові. Тож усіх запрошую.
Коли чекати нових творів, проектів ?- Нові твори, зокрема вірші, у книжковому вигляді з’являться, сподіваюся, наступного року. А проза, мабуть, трішки пізніше. А у вересні з’явиться один наш цікавий проект із видавництвом КСД, слідкуйте за рекламою.
Зараз для Вас рідним містом є Харків. Прорекламуйте його можливим туристам. Куди піти і що обов’язково треба побачити?- Харків цікавий передусім культурно та архітектурно. Ним можна просто гуляти й насолоджуватися – у старому центрі збереглося багато як модернових будівель, так і пізніших, конструктивістських. Якщо оминати всі ті сумнівні пам’ятки архітектури, що їх набудували останнім часом, то можна отримати велике задоволення. Зокрема, якщо будете в Харкові, обов’язково відвідайте вулицю Дарвіна, там збереглося багато старих садиб – справжня насолода для ока! Крім того, обов’язково відвідайте літературний музей, муніципальну галерею, книгарню «Є», клуби «Джазтер» та «Черчіль».
Ви загалом багато мандруєте. Це не втомлює?- Це втомлює і наснажує.
Як відпочиваєте? - Та я не працюю ніде, від чого мені відпочивати? Я – офіційний український безробітний. А література – це не робота, це насолода.
З наплечником і пішки чи якось екстремально відпочивали?- Так, звісно, в Криму. Також мандрували велосипедами сходом країни.
Хто співає на Ваші вірші, робить постановки тощо? - Та час від часу хтось виконує. Ми зараз робимо нову програму із “Собаками в космосі” і з групою “Ойра”. Може вийти щось дуже цікаве.

Яке кіно, анімацію дивиться Сергій Жадан? -Переважно анімацію, заборонену НЕК – “ The Simpsons ”, “ South Park ” тощо.
Хотілося б щось екранізувати самому?-Мені багато чого хотілося б – навчитися керувати кораблем, грати на акордеоні, читати арабською. Просто є речі, яких би хотів навчитися не настільки сильно, щоби справді починати це робити.
Нещодавно була презентована вистава „ Червоний Елвіс ”. Її погоджували з Вами, чи Ви побачили, що вийшло, вже зі сцени?-Ну, я ж не спілка драматургів, навіщо зі мною погоджувати? Побачив уже на сцені.
Можна чекати, що вистава „проїде” містами України?-Не знаю, я ж не маю до цього стосунку.
Ви були на концерті пам’яті Сергія Кузьмінського. Хто, на Вашу думку, серед сучасників і через десятки роки буде культовим?- Сергій Міхалок (лідер білоруського гурту “Ляпіс Трубєцкой” – авт.), оскільки за ним стоїть правильна, як на мене, ідеологічна основа. Але решта всі теж дуже круті.
Зараз багато хто пише і для дорослих, і для дітей. Є бажання написати щось «дитяче»?- Та ні, немає. Не люблю дитячу літературу, чесно кажучи.

Яке побажання Ви залишите читачам „Гречки”? ( та й молоді загалом)- Лишатися при своїй думці, проте цікавитися думкою інших.
Розмову записала Настя Дзюбак
фото: Олег Шрамко
Також радимо почитати:
Вечір пам’яті Світлани Барабаш
“12 балів” і жодної “Кукарачі”
“Українська книга” повертається
ХепПі Бьоздей, КВАРТИРНИК!
В’ячеслав Брюховецький: Ми в Могилянці скоро будемо почуватися діаспорою серед кіровоградців
Десятий літературний слем у Кіровограді

Немає коментарів: