Ежедневный Журнал

понеділок, 22 лютого 2016 р.

Ознаки фашизму від Умберто Еко.

Італійський письменник, філософ, науковець та лінгвіст помер 19 лютого в Мілані у віці 84 років. Серед його найвідоміших творів - "Ім'я рози", "Маятник Фуко", "Празький цвинтар".


Прізвище Еко (Eco), ймовірно, є абревіатурою від ex caelis oblatus (лат. «дарунок з небес»), яке було дане його дідові (знайді) міськими урядовцями.

Філософу нарисі "Вічний фашизм"  дав 14 ознак фашизму:


- культ традиції; - синкретизм - в даному випадку не просто поєднання різних вірувань і релігійних практик, але, перш за все, зневага до суперечностей; - неможливість розвитку знання. Істина вже проголошена раз і назавжди; - неприйняття модернізму; - ірраціональність; - культ дії заради дії; - підозрілість до інтелектуальної спільноти; - незгода є зрадою; - расизм; - опора на середні класи, постраждалі від якоїсь економічного або політичного кризи і які відчувають страх перед загрозою з боку роздратованих низів; - націоналізм (єдине, що може згуртувати націю, - це вороги); - ідея (теорія) змови; - вороги малюються водночас як надто сильні і надто слабкі; - немає боротьби за життя, а є життя заради боротьби. Пацифізм прирівнюється до братання з ворогом. Пацифізм ганебний, оскільки життя - це вічна боротьба; - презирство до слабкого; - популістський масовий елітаризм ("ми кращі всіх"); - культ героїв і героїзму , безпосередньо пов'язаний з культом смерті; - постійні військові ігри (і паради); - вождь претендує на те, щоб бути представником від імені всіх. Втративши право делегувати, пересічні громадяни не діють, вони лише грають роль народу. Народ, таким чином, існує як феномен виключно театральний; - ненависть до "прогнилих парламентським демократіям"; - своя новомова (термін із книги "1984" Джорджа Орвела).

Хто насправді фашист: Росія чи Україна?
Джерело: fakty.ictv.ua



Немає коментарів: