Ежедневный Журнал

середа, 4 листопада 2015 р.

Історичне фото.


Рано вранці 4 листопада 1956-го року почалося введення в Угорщину радянських військових частин під загальним командуванням маршала Г. К. Жукова. Почалася операція «Вихор». 
Усього в операції «Вихор» брало участь більше 15 танкових, механізованих, стрілецьких і авіадивізій, 7-а і 31-а повітряно-десантні дивізії, залізнична бригада загальною чисельністю понад 60 000 чоловік. На їх озброєнні було понад 3000 танків (причому у військах переважали більш сучасні Т-54).

Загони «Угорської національної гвардії» і окремі армійські підрозділи безрезультатно намагалися чинити опір радянським військам.


До 8-го листопада, після запеклих боїв, були знищені останні осередки опору повсталих. Члени уряду Імре Надя сховалися в посольстві Югославії. 10-го листопада робітничі ради та студентські групи звернулися до радянського командування з пропозицією про припинення вогню. Збройний опір припинився. Залишки збройних загонів пішли в підпілля. Для ліквідації груп, що сховалися в прилеглих до Будапешту лісах, проводилося прочісування цих районів. Остаточна ліквідація залишків дрібних груп і забезпечення громадського порядку здійснювалися спільно з угорськими офіцерськими полками.


Премьер-міністр Імре Надь і члени його уряду 22 листопада 1956 були обманним шляхом вимануті з посольства Югославії, де вони ховалися, і поміщені під варту на території Румунії. Вся акція була заздалегідь узгоджена з Москвою і Бухарестом, югослави були в курсі домовленості, хоча пізніше протестували у зв'язку з вивезенням Надя і членів уряду в Румунію. Потім вони були повернуті в Угорщину, і над ними відбувся суд. Імре Надь і колишній міністр оборони Пал Малетер були засуджені до смертної кари за звинуваченням у державній зраді. Імре Надь був повішений 16 червня 1958-го року.


У зв'язку з повстанням і бойовими діями з обох сторін у період з 23-го жовтня по 31-е грудня 1956-го року загинуло 2 652 угорських громадянина і було поранено 19226.

Втрати Радянської армії, за офіційними даними, склали 669 осіб убитими, 51 зниклими безвісти і 1540 пораненими.




Немає коментарів: