Ежедневный Журнал

неділя, 24 березня 2013 р.

Березовський як дзеркало постсовкового бізнесу.

Смерть Березовського стане ще однією таємницею режиму в Росії. Там багато народу полягло і довіри до популярних версій і пояснень причин практично не залишилося. Ні у прихильників ні у противників режиму. Мені цікаво інше.
Березовський - яскрава модель олігарха на "свободі". Виїхавши в найпривабливішу для ведення бізнесу країну Європи, успішний "підприємець" просто розорився, не будучи спроможний організувати свої справи і не зумівши налагодити хоча б відтворення капіталу, не кажучи вже про нарощування його. І це при колосальному піарі та інтересі до особистості з боку медіа. А також фактичної легалізації статусу "гнаного режимом" завдяки правосуддю Британії.
Саме так буде з усіма нашими героями Форбса, якби вони опинились у конкурентному середовищі і на волі без підживлення з держбюджету. Фірташ, Пінчук і Ахметов, залишившись один на один з ринком, будуть, як і Абрамич, спостерігати як випаровуються гроші. Їх просто розорять - суди, адвокати, дружини, партнери і просто професійні шахраї.
Більш того, навіть лібералізація ринку в рідній країні смертельно небезпечна для них. Тому що ті, хто справді вміє працювати, просто з'їдять їх на сніданок.


Немає коментарів: