Ежедневный Журнал

пʼятниця, 27 січня 2012 р.

Марійський духовний комплекс у селі Зарваниця.10.01.2012




Марійський духовний комплекс у селі Зарваниця на Тернопільщині - одна з головних святинь греко-католиків всього світу. Здавніх давен Зарваниця прославилася своєю чудотворною іконою Божої Матері. Щоб поклонитися їй, сюди століттями приходили тисячі прочан...

Зарваниця. "Греко-католицький Почаїв", центр паломництва тисяч греко-католиків. Розташована між Теребовлею, Бучачем і Підгайцями: на віддалі 56 км від Тернополя, 40 — від Теребовлі, 22 — від Бучача, 18 — від Підгайців.Історія започаткування монашого життя в селі Зарваниці тісно пов'язана з історією заснування самого поселення. В історичних джерелах Зарваниця вперше згадується 1458 р. А за народними переказами, село отримало назву близько 1240 р. з появою чудотворної ікони Божої Матері. У ті роки татаро-монгольської навали було зруйновано Київ, знищено багато монастирів. Уцілілі монахи пробиралися на Галичину. Одному з них, у лісі біля Теребовлі, уві сні з'явилася Пречиста Діва Марія, поблагословила його та покрила своїм омофором. А недалеко біля джерела монах віднайшов ікону Богородиці. Згодом він збудував біля кринички каплицю і помістив у ній ікону. А місце, де його "зарвав" сон, назвав Зарваницею.
За іншими переказами, на те місце, де сьогодні розташоване село, прийшли сербські ченці і вибудували над джерелом невеличку дерев'яну церковцю на честь Пресвятої Трійці. Так постало село, яке від ченців-сербів названо Сербаницею, а пізніше Зарваницею.











Немає коментарів: