Ежедневный Журнал

пʼятниця, 25 грудня 2015 р.

Різдво в Італії.


Різдво в Італії святкують у ніч з 24 на 25 грудня як тихе сімейне свято. В італійців навіть є прислів'я: «Natale con tuoi, Раscа соmе vuоі», тобто «Різдво – з сім'єю, а Великдень – з ким хочеш». В Італії на Різдво не прийнято ходити в ресторани напередодні, тобто ввечері 24 грудня. Італійці збираються сім'ями, готують традиційні страви і подарунки. Деякі родини опівночі йдуть на урочисту месу, але багато хто святкує вдома, у храм вирушають вранці.
Серед традиційних різдвяних страв – міланський панеттоне (хліб, схожий на паску), панфорте ді Сіена (мигдалеві тістечка), індичка, домашні капеллетті (особливі пельмені з начинкою з м'яса і сиру, зварені на курячому бульйоні), кампоне (фарширована свиняча нога з картопляним пюре), трюфелі і копчений лосось.

Buon Natale! Саме так різдвяне привітання звучить по-італійськи. Як відомо, населення Аппенінського півострова народ гарячий.

Саме тому чимало людей вважають, що святкування Різдва у них відбувається зі справжнім південним темпераментом. Але ні! Ревні католики, італійці понад усе шанують свою родину, тому Різдво в Італії проходить тихо і мирно, за великими святковими столами.

За ними збирається уся родина. Традиційна страва риба. Подекуди на святковому столі її до 20-ти видів. Серед цього всього рибного різноманіття виділяється смажений або ж запечений вугор. Найважливіший елемент застілля - апетитний та ароматний міланський пиріг "Панеттоне". Кожна італійська господиня пече його по своєму, але в результаті практично завжди пиріг виходить неперевершеним. Ще б пак, рецепту "Панеттоне" понад 500 років.

До Різдва італійці починають готуватися ще з початку грудня. 13-го числа, в день Святої Лючії, по всій Італії відкриваються традиційні різдвяні базари, а на центральних площах міст встановлюють Презеппе - традиційні різдвяні Вертепи. Найбільший та найгарніший з них, звісно ж, на площі святого Петра у Ватикані. Коли вечоріє, вертеп підсвічується спеціальним світлом, і тоді складається враження, що світиться фігурка новонародженого малятка Ісуса.

І звісно що, найбільше тішаться з Різдва маленькі італійці. В них є свій Санта - Баббо Натале. 🎅🎅Вони пишуть йому листи, де зазначають, що саме хочуть отримати на Різдво. Як правило, це книжки, солодощі та улюблені іграшки.

Ну і звісно, яке ж католицьке Різдво без традиційної промови Папи Римського. І для більшості римлян вона звучить не по телевізору, а вживу, адже до площі святого Петра рукою подати.

Немає коментарів: