Ежедневный Журнал

пʼятниця, 11 лютого 2011 р.

Кремль закрив кримські проекти Лужкова.

Енвер Абібулла




для Бі-Бі-Сі, Сімферополь







Чи вплине Путін на нового мера Москви?



Влада Москви припинила фінансування Російського культурного центру у Сімферополі та Будинок Москви у Севастополі, що були створені та активно фінансувалися за часів колишнього мера російської столиці Юрія Лужкова.



Якщо в найближчому майбутньому фінансування не буде поновлено, керівництво Російського культурного центру розпочне процедуру ліквідації закладу. Натомість, Будинок Москви спробує сам заробляти гроші.



Надія на Путіна та Медвєдєва



Російський культурний центр відкрили 10 років тому. Він має великий офіс у центрі Сімферополя, дев’ять філій в інших містах Криму та навіть власну телестудію, яка готує програму про Росію "Куранти". Центр також провадить видавничу справу, організовує культурні заходи, серед яких виставки, вечори поезій тощо.



Колектив Російського центру звернувся до президента Росії Дмітрія Медвєдєва... з проханням розібратися у ситуації... Якщо звернення не матимуть потрібного ефекту, на превеликий жаль, більшість співпрацівників, через ліквідацію організації, доведеться звільнити.

Міхаіл Голубєв, директор Російського центру

Директор центру Міхаіл Голубєв каже, що річний бюджет закладу - близько півтора мільйона гривень, але влада Москви цього року відмовилася їх фінансувати через брак коштів у міському бюджеті та жорстку економію. За словами пана Голубєва, багато проросійських організацій та політиків висловили готовність допомогти центрові.



"Колектив Російського центру звернувся до президента Росії Дмітрія Медвєдєва, прем’єр-міністра Владіміра Путіна з проханням розібратися у ситуації та вплинути на неї. Це підтримали багато різних організацій. Наскільки всі ці звернення допоможуть, покаже найближчий час. Якщо звернення не матимуть потрібного ефекту, на превеликий жаль, більшість співпрацівників, через ліквідацію організації, доведеться звільнити", - каже пан Голубєв.



Москва каже про самофінансування





Дім Москви у Севастополі - один з п'яти у світі

За його словами, Російський центр вже призупинив роботу телестудії та випуск програми "Куранти".



Пан Голубєв сказав, що під загрозою закриття опинився і Будинок Москви у Севастополі, споруджений 2006 року.



Він опікується, як йдеться на його офіційному сайті, реалізацією міжнародних культурних та гуманітарних програм, сприяє позитивному висвітленню досягнень Росії у різних галузях та організовує відпочинок росіян.



"З 2011 року фінансування й Будинків Москви припиняється. Вони переводяться на самофінансування. На мій погляд, за цих умов можуть мати шанс на виживання Будинок Москви у Ризі – у них прекрасний, великий комплекс з кіноконцертними залами, театральною залою, рестораном і, здається, готельним комплексом також... Така ж ситуація, я не був там, але з розповідей знаю, з Домом Москви в Софії. Тобто, вони можуть якось переорієнтуватися. Решта ж Домів Москви в інших місцях до комерційної діяльності не пристосовані".



Політика і гроші



Зараз Будинків Москви по всьому світі п’ять: в Україні, Болгарії, Латвії, Вірменії та Киргизстані.



Пан Голубєв не захотів відповідати на запитання, чи пов’язано припинення фінансування цих об’єктів із відставкою колишнього мера Москви Юрія Лужкова.



Експерти ж називають це чи не першопричиною всього процесу.



Справа у тому, що на місцевих виборах російський рух у Криму не показав гарних результатів. Новий мер не зрозумів, навіщо фінансувати проросійську громаду тут у Криму – вони невдахи. Крім того, є дуже важливий процес – зв’язки президента Януковича з російським керівництвом...

Ян Сініцин, кримський політичний оглядач

Кримський політичний оглядач Ян Сініцин: "Справа у тому, що на місцевих виборах російський рух у Криму не показав гарних результатів. Можна сказати, що це був крах. Новий мер не зрозумів, навіщо фінансувати проросійську громаду тут у Криму – вони невдахи. Крім того, є дуже важливий процес – зв’язки президента Януковича з російським керівництвом: якщо можна розмовляти з президентом, навіщо розмовляти з місцевими?"



Він вважає, що говорячи про брак коштів, уряд Москви лукавить, бо кілька днів тому, мер російської столиці Сергій Собянін підтвердив відкриття у найближчому майбутньому Будинків Москви у Абхазії та В’єтнамі.



Представники українських правих сил заявили, що давно треба було закрити ці заклади. Як каже голова кримського відділення Української народної партії Олег Фомушкін, ці організації створили для підтримки міфу про доцільність перебування у Криму Чорноморського флоту Росії.



Та після підписання харківських угод про пролонгацію перебування флоту до 2042-го року, каже пан Фомушкін, потреба в них відпала. Однак у російському культурному центрі такі припущення називають нісенітницею.



Немає коментарів: