Ежедневный Журнал

субота, 11 серпня 2012 р.



Возз'єднання чи окупація, добро чи зло? Події «золотого вересня» довгий час перебували під грифом «таємно» поза увагою науковців та митців, були призабуті суспільством. Багатокультурна довоєнна Галичина стала жертвою агресії двох найбільших тиранів ХХ століття Гітлера і Сталіна. Будучи зруйнованим, більше ніколи не відновиться довоєнний уклад життя, культури, етнічні особливості цього краю. Фільм створено на основі свідчень очевидців цих подій -- представників українського, польського та єврейського народів, які до 40-х років ХХ століття становили основний етнічний склад Галичини. У фільмі використано кінохроніку та коментарі провідних науковців-істориків.Загалом за 1939—1941 pp. жертвами репресій — депортацій, ув'язнень, розстрілів — став чи не кожен десятий мешканець Західної України. В одній лише Галичині — Дрогобицькій, Львівській, Станіславській та Тернопільській областях — за підрахунками дослідника І. Андрухіва, за той період населення зменшилося майже на 700 000 чол. Тільки за один рік до 90 000осіб було репресовано за політичними ознаками на Буковині та в Бессарабії.
1941 рік наступ німців Це лише один фрагмент трагічної статистики, поняття, Справжня картина розкривається, коли поглянути на всю карту Західної України - близько 24 тисяч вбитих.
Спочатку застосовували звичну для НКВД практику: індивідуально, у спецкамері, постріл у потилицю. Коли наближався фронт, а плани не було виконано — розстрілювали масово: зганяли в'язнів до камер підвалів та через дверцята для передачі їжі стріляли з автоматичної зброї.

Немає коментарів: